Мазмұны:

Кіріспе ……..3
1.Сүт өнімдері өнеркәсібі ретінде, шикі заты ретінде сүтке сипаттама……5
1.1. Сүттің құрамы…….6
1.2.Сүттің қасиеті………..12
1.3.Сүтте кездесетін ақаулар……………….14

2.Сүтті кәсіпорынға қабылдау және өңдеу……..19
2.1.Сүтті алғашқы өңдеу………….20
2.2.Сүтті механикалық өңдеу……..22
2.3.Сүтті жылумен өңдеу………..24

3.Сүт өнімінің биотехнологиясы.
3.1Сүзбе өндірудің жалпы технологиясы………27
3.2. Сүзбе өндірудің жекеленген технологиясы………..29
3.3. Сүзбе өніміндегі ақаулар ….30

Қолданылған әдебиеттер……31
Қосымшалар:

Кіріспе

 Биотехнология терминін Венгер инженері Карл Эреки 1917 жылы қолданды. Биотехнологияның жеке элементтері бұрын пайда болды. Негізінде бұлар бірқатар химиялық процестердің жүруіне ықпал ететін, жеке клеткалар және кейбір ферменттерді өндірісте қолданып, байқап көру болды.1814 жылы Петербург академигі Кирхов биологиялық катализ құбылысын ашып, био каталитикалық жолмен Отандық шикізаттан қант алуға тырысты (ХIХ ғ.ортасына дейін қантты қант қызылшасынан алды).1891 жылы Жапон биохимигі Такоминиен өндірістік мақсатта ферменттік препарат қолдануға патент алды: ғалым өсімдік қалдықтарын қанттандыру үшін диастазаны қолдануды ұсынды. ХХ ғ. басында брадильдік және микробиологилық өндіріс белсенді дамыды. Бұл жылдары ферменттерді текстильді өндірісте қолдануды сынап көрді. 1916 – 1917 жылдары Ресей биохимигі Кулинёв табак өндірісінде табиғи шикізаттағы ферменттердің әсерін басқару мүмкін болатын әдісті табуға тырысты.

Барлық зерттеулер сонымен қоса химиялық және микробиологиялық өндірісіндегі жаңа биохимиялық өндірістердің (шай, табак) құрылуын қазіргі заманғы биотехнологияның пайда болуының алғы шарттары болды.

Биотехнология өте ерте уақытта бастау алған Библияның «Ветхий» уағызында дрожжилы ашытқымен дайындалатын шараппен «квасты нан» туралы микробилогиялық сипатын анық білмеген жағдайда айтылған болатын.

Биотехнологияның даму тарихы 5 этаптан тұрады:

1.Пастерге дейінгі дәуір (1865 жылға дейін) бұл кезеңде биотехнологиялық әдістермен сыра, шарап, ірімшік, нан, йогурт, айран түрлі ферментті тағамдар алынды.

2.Пастер дәуірі (1865 – 1940 жылға дейін) микроағза продуценттері анықталып, бұл этанол, бутанол, ацетил, лимон қышқылы көптеген вакцина өндірісін құруға, аэробты микроағза ағынды суларды биологиялық тазалау процестерін ұйымдастыруға мүмкіндік берді.

3.Антибиотик дәуірі (1940 – 1960 жылға дейін) пенициллин, стрептомицин т.б антибиотиктер ашылып, жануарлар клеткасын культивирлеу технологиясы және вирусты вакцина алу, стероидты гормондарды биотрансформациялау технологиясы қолға алынды.

4.Антибиотиктен кейінгі дәуір (1960 – 1975 жылға дейін) аминқышқылын мұнай парафиніндегі микробиологиялық белокты жуғыш  ұнтақта қолданылатын ферменттер алу технологиясы құрылды. Глюкоза – фруктозалы сироп алынатын ферменттерді иммобильдеу (тасымалдағыштарға бекіту) технологиясы зерттеле бастады. Ағынды суды аэробты тазалауға биогаз ала отырып қатты қалдықтарды анаэробты тазалау қосылады. Полисахаридтерді микробиологиялық әдіспен алу әдісі ашылды. Бұл дәуірде газ бөліну және  жалпы автомобильге жанармай ретінде технологиялық  спиртке  басқа назар аударады. ,  дәрумендерінің сонымен қатар ет алмастырғыш ретінде қолданылатын  мицеллиалды – микроскопиялық саңырауқұлақ микропротеин микробиологиялық технологиясы құрылды. Ғалымдар дәрілік өсімдіктердің мол қорын пайдалана отырып, бағалы дәрілік зат биотехнология өндірісінде оқшауланған өсімдік клеткаларын культивирлеуді қолға алды. Бұл дәуірге мысты және мырышты кен қазбаларын бактериалды сілтісіздендіру жатады.

5.Жаңа биотехнология дәуірі (1975 жылдан кейін ) кезең микроағза геномын бағытты түрде өзгертіп, өсімдік, жануар геномынан алынған көшет тасымалдауға мүмкіндік берді. Гендік инженерияны зерттеу сипаты – бұл адам инсулині, интерферон, самотрофты өсу гармонынан микробиологиялық технология жасауға  негіз болды. Көптеген әр түрлі диагностикалық препараттарға негіз болатын моноклональді антидене алуға мүмкіндік беретін, гибридомды технология жасалынды. Бағытты түрде геномды қайта құру жүзеге асыратын трансгенді өсімдіктер, жануарлар алынды. Қарастырылған биотехнологиялық өндіріс негізі. Биотехнология көмегімен бүгінгі таңда өнімдердің мол санын алуға мүмкіндік беріп, қарқынды даму үстінде.

Курстық жұмыс / 32 бет


You must be logged in to leave a reply.